https://content-eu-8.content-cms.com/12becebc-ce88-4f3c-844b-fed0588ae8fb/dxdam/26/268cc6a0-48e5-4356-a36c-bf58130026df/trixxo-arena-b2b-zaalhuur.jpg

Hasselt test zelfrijdend busje tussen de Trixxo Arena en de universiteitscampus

Published on Fri 25.03.2022

Vanaf oktober rijdt er een busje zonder chauffeur tussen parking H van de Trixxo Arena en de universiteitscampus van de Elfde-Liniestraat. Het gaat om een test van twee maanden waarmee de stad wil te weten komen of passagiers die hun auto hebben geparkeerd, veilig naar het centrum kunnen vervoerd worden.

Het gaat om een klein busje waar net 6 mensen in passen. Opvallend is dat er geen stuur aanwezig is aan de binnenkant en dat het voertuig zelf rijdt zonder chauffeur. “Voorlopig is het een test, want het is een technologie die splinternieuw is en die nog nergens echt wordt ingezet, tenzij in een gecontroleerde omgeving zoals een luchthaven”, vertelt schepen van Mobiliteit Marc Schepers (Roodgroen+). “Het busje zal rijden tussen parking H van de Trixxo Arena die we vandaag aan het bekijken zijn als randparking, tot aan de universiteitscampus aan de Elfde-Liniestraat.”

Op dit moment test de stad ook of de parking aan de Trixxo Arena makkelijker gebruikt kan worden met bijvoorbeeld deelsteps en deelfietsen. Het zelfrijdend busje maakt ook deel uit van die test. Vanaf oktober zal het busje twee maanden worden ingezet op verschillende routes door het Kapermolenpark. De fietspaden zijn daar 6 meter breed en een rijstrook kan worden voorbehouden voor het busje zodat er minder conflicten zullen zijn met voetgangers en fietsers. In een eerste fase zal er een begeleider meerijden zonder passagiers die kan ingrijpen mocht er iets gebeuren. “Daarna proberen we het met een leeg busje en wordt het gecontroleerd op afstand”, vertelt de schepen van Mobiliteit. “Als dat allemaal vlot loopt kunnen ook passagiers mee in het busje. Het gaat dan vooral om studenten en werknemers die in de buurt van de universiteitscampus moeten zijn.”

Bron: Radio 2